понедельник, 4 мая 2020 г.

Щоб навчання приносило задоволення

   

        ........ навчання є навчання. Від нього нікуди не дінешся, бо в першу чергу - це Ваш обов’язок як громадян нашої держави. Так, як батьки мають обов’язок працювати, щоб забезпечувати сім’ї, самореалізовуватись як фахівці, так само Ви маєте обов’язок перед батьками та державою навчатись, щоб досягти успіху, стати гідною Людиною та повноцінним членом суспільства.

        Постає питання, що можна зробити для того, щоб навчання було не каторгою, а приносило задоволення, стало улюбленою справою, викликало захват та приємні емоції? Відповідь – так. Але зробити це можете тільки Ви. Ніхто інший не заставить думати, що навчання це свято, поки Ви самі не будете так вважати. Звичайно потрібно докласти зусиль, щоб навчання таки стало улюбленою працею і приносило задоволення, але воно цього варте. Бо куди приємніше думати, що це робота із задоволенням і для задоволення потреб, аніж кожного разу заганяти себе нагайкою до книжки.

        Тут дуже доречна є притча-розповідь: «Один чоловік щодня вставав з ліжка, збирався на роботу, чекав на зупинці потрібний йому транспорт, щоб дістатись до місця роботи. Протягом усього цього часу його супроводжували думки: «О, знову ця клята робота, недолугі співробітники, тиснява в транспорті, зіпсований день через чиюсь помилку, надокучливі дзвінки, нічого не можуть вирішити без мене… ». І так тривало з дня в день. Ангел, який сидів на його плечі- пошепки сказав: «Це твої бажання. Мушу виконувати». 

       Від наших думок залежить наш сьогоднішній день, наша праця, настрій. Ось чому так важливо, щоб все, що ми робимо - працюємо, навчаємось - приносило задоволення, спокій, хороші емоції, просто викликало посмішку. Тому Вам на замітку кілька коротеньких рекомендацій, як можна зробити навчання улюбленою працею, яка б викликала бажання творити, розвиватись і досягати мети.

  1. Для ефективного засвоєння знань і отримання задоволення від навчання – визначте мету, заради чого Ви це робите. Якщо досі не знаєте, чим хотіли б займатися в житті – шукайте себе. Без мети справді важко навчатись. Якщо вважаєте, що знання з деяких предметів недоречні і точно в житті не згодяться – помиляєтесь. Все, що пропонується  і надає можливість вибору майбутньої професії, фагу, спеціалізації. Бо звідки ж би Ви знали, що хочете бути математиком, архітектором, фармацевтом, якби не вивчали предметів у школі і не надали їм перевагу, або мали талант до тієї чи іншої галузі?

  2. Зосередьтесь на головному – на знаннях, а не на винагороді за них. Не очікуйте отримати високий бал за виконану роботу, вивчений матеріал. Ваші очікування можуть не виправдатися. Оцінка річ суб’єктивна.

  3. Зосередьтесь на предметі, який Вам викладають, а не на особі, яка це робить. Не завжди люди, які нас оточують, нам приємні. Але вони можуть бути цінними в питанні навчання, подачі матеріалу, передачі досвіду з того чи іншого предмету чи справи.

  4. Створіть затишну атмосферу вдома при виконанні домашніх завдань. Якщо Ви краще засвоюєте матеріал під музичний супровід, включіть улюблені твори, приготуйте собі смачнющий чай, вдягніть зручний одяг, чому б ні? Будь-яка праця може приносити задоволення, покращувати настрій, якщо вона улюблена, навіть навчання. Зробіть його таким.

  5. Визначайте для себе реальні завдання для виконання в певний проміжок часу. Не намагайтесь перевершити себе. Нехай це буде менше, але якісніше, аніж багато, але всього по-трошки.

  6. Знаходьте час для відпочинку. Коли відчуваєте, що «застрягли» на чомусь, зробіть перерву, переключіться ненадовго на зовсім інші дії, не пов’язані з навчанням (приділіть увагу домашнім улюбленцям, полийте вазони, помийте посуд, займіться улюбленою справо.).

  7. Завжди будьте чимось зайняті. Приймайте участь у громадському житті школи, відвідуйте гуртки, секції, спортивний зал, танцювальні заняття. Окрім того, що це дозволяє Вам правильно розвиватись, формувати світогляд, надає можливість для самореалізації, це ще й хороша зміна виду діяльності. Це дозволить Вам відпочивати від навчання, але із задоволенням та користю для себе.

Зберігайте спокій, хороший настрій, посміхайтесь оточуючим, займайтесь улюбленими справами, мрійте. Мріям властиво збуватись. Успіхів Вам у навчальному році, отримуйте задоволення від життя, бо воно прекрасне!

Комментариев нет:

Отправить комментарий